- 1 brokuł
- 1 cebulka
- 150g jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%)
- 100g serka topionego
- 1 kostka rosołowa
- 1-2 łyżki oleju/oliwy do podsmażenia
- przyprawy: sos sojowy, pieprz, czerwona słodka papryka
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i podsmażamy na małej ilości oleju/oliwy. Cebulkę kroimy w kostkę i również podsmażamy. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ilość zależy od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję) i dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy ok 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy serek topiony, który wcześniej rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku. Gotujemy 5-10 min, aż serek całkowicie się nam rozpuści. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i papryką. Na koniec dodajemy jogurt (lub śmietanę). Wszystko dokładnie miksujemy blenderem.
SMACZNEGO :)
uwielbiam zupy-kremy, mmm :)
OdpowiedzUsuńjak doobrze, ze jeszcze zostalo mi na dzisiaj troche mojego, dyniowego!:)
nie lubie zup ;D
OdpowiedzUsuńpewnie smakuje cudownie;)
OdpowiedzUsuńKocham zupy i sama gotuję je bardzo często. Brokułową kocham! Tylko ta kostka rosołowa:( Używasz wegetariańskich, naturalnych czy tych standardowych? Te standardowe zawierają bardzo dużo wzmacniaczy smaku i zapachu upośledzających odbieranie smaku przez kubki smakowe.
OdpowiedzUsuń