Oto kilka informacji z opakowania, już powinny Was zachęcić do spożycia :)
A teraz kilka faktów:
- Len mielony zawiera śluzy, błonnik pokarmowy, białko, lignany oraz składniki mineralne, witaminy z grupy B i witaminę E.
- Błonnik pokarmowy lnu pęcznieje w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości, przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia wypróżnianie. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu.
- Białko lnu jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne i bogate w aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem.
- Lignany mają działanie antyoksydacyjne, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- Len mielony zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lniane dzięki temu jest mniej kaloryczny i nie ma charakterystycznego oleistego posmaku.
1 łyżeczkę (5 g) lnu mielonego zalać szklanką gorącej wody lub mleka. Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spożywać 2 – 3 razy dziennie przed posiłkami. Można posłodzić lub posolić, dodać jogurt, płatki śniadaniowe, owoce, sok lub miód. Len mielony rozrobiony z niewielką ilością wody można dodawać również do zup, sosów i innych potraw zamiast mąki.
źródło: lekizapteki.wordpress.com
Pomaga mi na zgagę i pieczenie w żołądku. Już skończyłam jakiś czas temu opakowanie ( kupiłam w aptece ). Muszę znów kupić i dodawać do jedzonka. Ja albo robiłam sobie kleik, albo wrzucałam łyżkę do koktajlu, jogurtu naturalnego :)
OdpowiedzUsuńja nie używam bo jest mi nie potrzebny :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs ;D
Najlepszy jest do jogurtu :) Obserw.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie wolę niemieloną wersję, dlatego, że staram się wybierać rzeczy jak najmniej przetworzone :) a poza tym, tłuszcz z ziarenek jest dobry!
OdpowiedzUsuńpodobno aby tłuszcz się "wchłonął" powinno się spożywać mieloną wersję, te całe ziarenka podobno nie są trawione i wychodzą z... wiadomo :P
UsuńDodaję do jogurtów, owsianki albo używam jako panierki do piersi kurczaka zamiast bułki tartej:)
OdpowiedzUsuńJa do jogurtów dodaję siemię lniane i nawet mi smakuje ;D. Ale czy pomaga to szczerze mówiąc nie wiem, może trochę zapycha..
OdpowiedzUsuńTaki mielony len dodaję do placków lub owsianki.
OdpowiedzUsuńMożna go też stosować do panierowania ryb, mięska ;)
mam w domu ten mielony len, mnie bardzo smakuje:) dodaję go do jogurtów czy placków owsianych :) ma bardzo dobre tłuszcze, więc warto go zjadać:)
OdpowiedzUsuń