piątek, 18 kwietnia 2014

dietetyczne brownie - bez tłuszczu, cukru i mąki

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych w wielu domach wyglądają podobnie, pieczemy różnego rodzaju mazurki, babki, serowce, torty itd. wszystko się do nas uśmiecha, kusi i najchętniej wszystko byśmy zjadły od razu :) Jak przetrwać święta, gdy wokół tyle pokus? Ja robię proste, zdrowe ciasta przeważnie bez użycia mąki, tłuszczu i cukru, którymi objadam się w święta, wtedy nie kuszą mnie te wszystkie słodkości, które znajdują się na stole i nie mam poczucia, że coś tracę :) Dzisiaj podaję przepis na brownie z czerwonej fasoli, które wyglądem przypomina tzw. "murzynka" i uprzedzając pytanie, nie smakuje fasolą :)


  • 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g)
  • 1 mały jogurt naturalny (180g)
  • 60 g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka ksylitolu*
  • 1 łyżka odtłuszczonego kakao
Czerwoną fasolę, odsączamy i  opłukujemy pod bieżącą wodą, następnie blendujemy ją z jogurtem naturalnym, sodą, kakaem i ksylitolem na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle miksując dodajemy powoli żółtka i mleko w proszku. Dodajemy naszą fasolową masę i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy do formy (moja 29 x 4 x 23 cm) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 min w 180 stopniach.

* ksylitol możecie zastąpić innym słodzidłem np. stewią, miodem, cukrem.






5 komentarzy:

  1. akurat jestem na diecie, to sobie wypróbuje ten przepis :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie upiekłam. I jedyne, do czego mogę się przyczepić to to, że jest mało słodkie. Następnym razem dodam więcej cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis na pewno wykorzystam go u siebie w diecie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...