piątek, 28 września 2012

KULINARNIE: zupa- krem z brokułów

Kiedy pogoda za oknem nie jest najciekawsza lubię zaszyć się w moim pokoju z dobrą książką i kubkiem gorącej...  zupy :) hahaha ktoś pewnie uzna mnie za wariatkę, ale lubię zafundować sobie jakąś dobrą zupę-krem. Taki mój "gorący kubek" tylko domowy bez polepszaczy i innych konserwantów :) Dzisiaj popijałam brokułową, dlatego chciałam się z Wami podzielić przepisem na nią.


- 1 brokuł
- 1 cebulka
- 150g jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%)
- 100g serka topionego
- 1 kostka rosołowa
- 1-2 łyżki oleju/oliwy do podsmażenia
- przyprawy: sos sojowy, pieprz, czerwona słodka papryka

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i podsmażamy na małej ilości oleju/oliwy. Cebulkę kroimy w kostkę i również podsmażamy. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ilość zależy od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję) i dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy ok 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy serek topiony, który wcześniej rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku. Gotujemy 5-10 min, aż serek całkowicie się nam rozpuści. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i papryką. Na koniec dodajemy jogurt (lub śmietanę). Wszystko dokładnie miksujemy blenderem.

SMACZNEGO :)

4 komentarze:

  1. uwielbiam zupy-kremy, mmm :)
    jak doobrze, ze jeszcze zostalo mi na dzisiaj troche mojego, dyniowego!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham zupy i sama gotuję je bardzo często. Brokułową kocham! Tylko ta kostka rosołowa:( Używasz wegetariańskich, naturalnych czy tych standardowych? Te standardowe zawierają bardzo dużo wzmacniaczy smaku i zapachu upośledzających odbieranie smaku przez kubki smakowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...