niedziela, 19 lutego 2012

KULINARNIE: warzywne muffinki

Cześć !
W końcu się odważyłam i założyłam bloga :)
Sama jeszcze do końca nie wiem o czym będę pisać, może o mnie, o moim życiu, o ulubionych książkach, filmach, gotowaniu, kosmetykach ?  
Hmm, dzisiaj zacznę od gotowania, więc przedstawiam Wam mój przepis na muffinki warzywne :)



SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 i  ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100g masła (rozpuszczonego)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka 1,5 %
  • szczypta soli
  • 1 laska kabanosa (pokrojonego w kosteczkę)
  • pół czerwonej papryki (pokrojonej w kosteczkę)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera żółtego (pokrojonego w kosteczkę)

PRZYGOTOWANIE 
  • Przygotowujemy dwie miski.
  • W pierwszej misce mieszamy dokładnie suche składniki (mąki, sól i proszek do pieczenia)
  • W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki (roztopione masło, jajka, mleko)
  • Do miski z suchymi produktami wlewamy wymieszane mokre składniki i bardzo szybko mieszamy całość (mogą być grudki)
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 oC
  • Przygotować pozostałe składniki (ser, kukurydze, kabanosa, paprykę) i łączymy z ciastem szybko mieszając.
  • Do papierowych foremek na muffinki wlewamy ciasto (do ok połowy foremki) i pieczemy w piekarniku ok. 20-25 minut
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...