poniedziałek, 16 lipca 2012

KULINARNIE: faszerowana cukinia

Sezon na cukinie uważam za otwarty, dlatego możecie spodziewać się kilku przepisów. Cukinie uwielbiam w każdej postaci, ale przeważnie te mniejsze kroję w plasterki i jem na kanapce, te większe faszeruję, robię z nich zupę albo placuszki. W ciągu następnych kilku dni postaram się umieścić kilka przepisów. Dzisiaj zacznę od cukinii faszerowanej :)
Tak wyglądała dzisiaj moja :


- 1 duża cukinia (lub dwie małe)
- pierś z kurczaka ok 150-200g
- kuskus
- pół cebuli
- pomidor
- dwie białe papryki
- sos sojowy, pieprz, zioła
- ser żółty do posypania (opcjonalnie)

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę i za pomocą dużej łyżki wydrążyć środek. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok 30 min w temp 180 stopni, żeby zmiękła.
Pierś z kurczaka doprawiamy sosem sojowym, pieprzem oraz ziołami, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy mielone mięso i chwilkę smażymy. Kuskus przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Mielone mięso z cebulką mieszamy z kuskusem, pokrojoną w kostkę papryką i pomidorem. Takim oto farszem nadziewamy nasze cukinie i pieczemy je ok 15 min, następnie posypujemy je serem i zapiekamy jeszcze ok 5 minut.

SMACZNEGO  :)

7 komentarzy:

  1. zrobię! bo kocham cukinię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy w życiu nie jadłam cukinii ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie musisz spróbować, bo jest przepyszna :)
      zupa z cukinii jest bardzo dobra :D

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie! Dawno nie jadłam cukinii, ale pamiętam, że mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz się koniecznie w nią zaopatrzyć, bardzo zdrowa i bardzo, bardzo, bardzo dobra :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...